Avatar szintű technológiát használ a Ford

forrás: Ford Vagép

2010 június 16.

Már évek óta használja a Ford az autói belső terének kialakításához a háromdimenziós Avatar mozifilm készítésekor felhasznált mozgáskövető technológiát.

Az alaptechnológia évek óta ismert, ám a mozgás követésének, analizálásának és virtualizálásának, valamint az így nyert adatok rögzítésének folyamatos fejlesztése tette lehetővé, hogy egy az Avatárhoz hasonló film megjelenhessen a mozikban, ahogyan azt is, hogy a Ford még magasabb szintre lépjen autói belső terének kialakításakor.

Ezzel a megoldással a Ford képes nyomon követni a leendő felhasználók mozgását az autóval történő találkozás során, így idealizálni a jármű belső terének kialakítását. Az teszt során ötven mozgáskövető érzékelő kerül a tesztalanyra, így az egész mozgássor nyomon követhető és rögzíthető.

[youtube]HqOd3ptQlZo[/youtube]

Az így kapott adatok egy különleges számítógépbe (HOPS) kerülnek, amely több ezer virtuális emberi felhasználót hoz létre, akik segítségével az autó és ember közötti teljes kölcsönhatás tanulmányozható. A fejlesztőmérnökök ezeket az adatokat használják a padlólemezek kialakításakor annak érdekében, hogy az utastér optimális legyen a leendő utas méretétől, alakjától függetlenül.

Az Avatárhoz hasonló filmekben a mozgáskövető technológiát arra használják, hogy az animált karakterek életszerű, valósághű módon mozogjanak még akkor is, hogyha testfelépítésük, arányaik eltérnek a színészétől, akinek segítségével rögzítik a mozdulatokat. E tekintetben a technológia felhasználása nagyban hasonlít a Ford által történő felhasználási területhez.

Vannak természetesen különbségek is: az Avatar esetében a technológia alkalmazásának célja egy hátborzongatóan valósághű virtuális világ kialakítása, a Ford esetében ugyanakkor ez egy nagyon is kézzelfogható belső tér kifejlesztése és tesztelése. Utóbbiban nemcsak embereken vet be a Ford, hanem egy szuperrobotot is.