Az élen haladva diktálja a tempót: a Ford Pro megkezdi üzleti tevékenységét, hogy felpörgesse az európai haszonjárműflották termelékenységét

forrás: Ford Vagép

2022 május 9.

A Ford Pro bevezetése lépésváltást jelent az európai haszonjárműflották produktivitása terén, hiszen folyamatosan jelennek majd meg azok az innovatív, digitális megoldások, amelyek javítják a haszonjármű flották rendelkezésre állási idejét, és csökkentik az üzemeltetési költségeket.

A Barcelonában megrendezett különleges eseményen hivatalosan is bemutatkozott az újságírók és ügyfelek előtt a Ford Pro, vagyis a Ford új, globális üzletága, ami kifejezetten azért jött létre, hogy bármilyen méretű vállalat számára megoldásokat kínáljon a termelékenység fokozásához.

A Ford Pro megoldásai egyesítik a haszonjárművek számára fejlesztett szoftveres, töltési, szerviz- és finanszírozási lehetőségeket, egyetlen átfogó platformot kínálva az ügyfeleknek flottáik üzemeltetéséhez, megkönnyítve az áttérést a hálózatba kapcsolt, elektromos hajtású járművek használatára.

“Beléptünk a mindig rendelkezésre álló digitális szolgáltatások korába, amikor egy flotta működtetése minden eddiginél összetettebb feladat,” mondta el Ted Cannis, a Ford Pro vezérigazgatója. “A Ford Pro segítségével a vállalkozások egyszerűen fokozhatják termelékenységüket, méghozzá egyazon helyen elérhető megoldásokkal, amelyeket egy olyan márka nyújt, amiben igazán megbízhatnak.”

A Ford Pro egyedülállónak számít a haszonjármű-szektorban, hiszen teljesen integrált, digitális megoldásokkal segít ügyfeleinek flottáik működtetésében, méghozzá páratlan kényelmet és hatékonyságot kínálva, akár dízel- vagy benzinmotoros autókat, akár tisztán elektromos hajtású modelleket üzemeltetnek – sőt még akkor is, ha nem Fordokat használnak.

Európában a Ford immár zsinórban hetedik éve az első számú márka a haszongépjárművek piacán1, és ez szilárd alapot biztosít a Ford Pro célkitűzéséhez, hogy 2025-re 45 millió dollárra növelje a digitális szoftverekből és a szolgáltatásokból származó globális bevételeket.

“Európai haszonjármű-csapatunk eddig is arra összpontosított, hogy segítsen felpörgetni ügyfeleink üzletmenetét, és a Ford Pro megjelenése új szintre emelte ezt a törekvésünket,” vélekedett Hans Schep, a Ford Pro Europe igazgatója. “A Ford Pro nem pusztán a tisztán elektromos hajtású járművek új generációját kínálja majd, de velük együtt az iparág legjobb digitális szolgáltatásait, így vásárlóink a termelékenység és a növekedés új korszakára számíthatnak.”

Ford Pro Vehicles: Megbízható, kemény haszonjárművek minden feladatra és minden vásárló számára

A Ford Pro integrált ajánlatának legfontosabb elemei a hálózatba kapcsolható járművek, amelyek az integrált megoldások teljes kínálatának köszönhetően lehetővé teszik, hogy az ügyfelek maximálisan kihasználhassák flottájuk termelékenységét és rendelkezésre állási idejét. A Ford Pro Vehicles modelljei világszínvonalú haszonjárművek, amelyeket a Ford páratlan globális tapasztalataira alapozva fejlesztettek ki (jól ismerve a vásárlók igényeit és elvárásait); a kínálat élén az ikonikus Transit család áll, amelynek tagjai a világ legnépszerűbb áruszállítói.2

A Ford Pro azzal könnyíti majd meg a vásárlók átállását az elektromos flottákra, hogy kiválóan használható, tisztán elektromos hajtású modelleket kínál nekik. Ezeket az autókat kifejezetten arra tervezik, hogy sem a szállítási képességek, sem a fenntartási költségek terén ne kelljen kompromisszumot kötni, ugyanakkor vásárlóik javíthassák általuk vállalkozásuk termelékenységét és fenntartható működését. A vadonatúj E-Transitra már akkor 5000 megrendelés érkezett, mielőtt az első példány legördült a gyártósorról, és a Ford nemrégiben bejelentette, hogy a Transit kínálatában hamarosan négy új, tisztán elektromos hajtású modell jelenik meg: 2023-ban a vadonatúj Transit Custom egytonnás áruszállító és a Tourneo Custom személyszállító, 2024-ben pedig a kisebb méretű, új generációs Transit Courier áruszállító és a Tourneo Courier személyszállító változat.

Az Európában eladott Ford haszonjárművek felét átépítik a vásárlók egyedi igényei szerint; a Ford Pro Special Vehicles jelentősen leegyszerűsíti a felépítményezést mind a vevők, mind az átépítő cégek számára. A vállalat Minősített Járműátalakító (QVM) partnereinek kiterjedt európai hálózata rugalmasan teljesíti az ügyfelek elvárásait, mindig megtalálva az ideális megoldást, legyen szó akár egyetlen áruszállító átépítéséről vagy egy teljes országot lefedő hűtőkocsi-flotta kivitelezéséről.

A QVM partnerekkel kialakított szoros munkakapcsolat révén elkerülhetők a homologizációs problémák, és biztosítható, hogy az átalakítások biztonságosan, hatékonyan és gyorsan, az egyes ügyfelek által megadott specifikációk szerint valósuljanak meg. A Ford Pro emellett páratlan mérnöki tudással és tapasztalattal segíthet tovább javítani a jármű képességeit, többek közt alkatrészcserékkel, segédakkumulátor- és üzemanyagrendszerekkel, valamint a különleges funkciók (pl. jelzőfények vagy utánfutó elektromos rendszerek) működését előkészítő csomagokkal.

A részleg egy digitális upfit szolgáltatást is kínál, amely megoldásokat fejleszthet arra, hogy külső gyártók rendszerei is kezelhetők legyenek a jármű érintőképernyőjéről; ez jobb felhasználói élményt kínál, és szükségtelenné teszi további vezérlőpanelek beépítését a fülkében.

Ford Pro Software: figyelmeztetések és aktív segítség

Az idő pénz, és a Ford Pro ügyfél-felmérése szerint a flottaüzemeltetők egyetlen, integrált megoldásra vágynak, amely a maximális hatékonyság érdekében lefedi a flottakezelés minden területét – ahelyett, hogy minden feladatra külön-külön szolgáltatásokat rendelnének meg, amelyek kezelése erőforrás- és időigényes.

A Ford Pro Software egy hálózatba kapcsolt digitális ökoszisztémát kínál, amely valós idejű adatok alapján hatékony, felhasználóbarát, a termelékenységet növelő platformokon egyesíti a járművekkel, a telematikával, a töltéssel és a szervizeléssel kapcsolatos feladatokat. Ez az integrált megközelítés nagyban növeli a Ford Pro megoldások értékét.

Minden flottás ügyfél egy évre ingyenes Ford Pro Telematics3 előfizetést kap, ha hálózatba kapcsolható Ford haszongépjárművet vásárol. Ez a szoftver a Ford jármű adatokat hasznos információkká és figyelmeztetésekké alakítja, amelyek célja a flottakezelés egyszerűsítése; ilyen például a járművek valós idejű helymeghatározása, a járműállapot-figyelmeztetés vagy a járművezetők figyelemmel követése a megfelelőség és a vezetők képzésének támogatása érdekében.

A tisztán elektromos hajtású haszonjárművekre áttérő flották számára a Ford Pro E‑Telematics plusz funkciói is rendelkezésre állnak, amelyek támogatják a Ford Pro Charging egyszerű és hatékony használatát. A plusz funkciók közt szerepel például a feltöltés aktuális állása, a járműspecifikus töltöttségi állapot és a töltéssel még megtehető távolság4, az alacsony töltöttségi szintre figyelmeztető funkció, egyénileg beállítható küszöbértékekkel. A rendszer még az E-Transit vezetőfülkéjének előklimatizálását is elvégzi, már a műszak kezdete előtt felmelegítve vagy lehűtve a kabint, így időt takarít meg, és az optimális hatótávolság érdekében spórol az akkumulátorban tárolt energiával.

A Ford Telematics többmárkás funkciójával az üzemeltetők a flottájukban futó, más márkájú járműveket is bevonhatják rendszerbe; ehhez mindössze egy plug-in eszközre lesz szükségük, amit csatlakoztatni kell a nem Ford gyártmányú járművükhöz.

A Ford Pro Software a lízingcégek saját, már meglévő telematikai rendszereihez is előnyös megoldásokat kínál. A Ford Adatszolgáltatás biztonságos Ford járműadatokat biztosít számukra a Fuvarozási Mobilitási Felhőn keresztül, biztosítva az optimális flottakezeléshez szükséges információkat.

Az öt vagy kevesebb járműből álló flották tulajdonosai és üzemeltetői az ingyenes FordPass Pro5okostelefon-alkalmazás segítségével akkor is a lehető legtöbbet hozhatják ki járműveikből, ha nem alkalmaznak főállású flottamenedzsert.

Ford Pro Charging: teljes körű támogatás

Az elektromos hajtású járművekre való zökkenőmentes átállás elősegítésére a Ford Pro Charging egy teljesen integrált, vállalkozásközpontú töltési rendszert kínál a flottákhoz, amely képes meghatározni a leghatékonyabb töltési metódusokat, és hosszú távú, a jövőben is biztosan használható megoldásokat kínál az európai vállalkozások számára. A szolgáltatás az egyes európai piacokon az elérhető infrastruktúra függvényében változhat.

Mindegyik telephely más és más, ezért a nagyobb piacokon a Ford Pro saját tanácsadói együttműködnek az ügyfelekkel, hogy segítsenek megtalálni az adott helyhez megfelelő töltési megoldást. A Ford Pro Charging egyedülálló szolgáltatása a töltési hardver és szoftver egyidejű telepítése, ami tökéletesen megfelel a tisztán elektromos hajtású E-Transithoz. A konnektivitásnak köszönhetően a rendszer már azelőtt észleli a lehetséges problémákat, mielőtt az ügyfelek észrevennék ezeket, és úgy oldja meg a gondokat, hogy az nem, vagy csak minimális mértékben zavarja meg a vállalkozás működését.

A Ford Pro Charging az otthoni, fali töltődobozok beszereléséhez, költségszámlázásához és adminisztrációjához is egyszerű megoldást kínál, ha egy vállalkozás munkatársai otthon töltik fel az általuk használt autó akkumulátorát. És bár a legtöbb flottaüzemeltető csak végső megoldásként használja a nyilvános töltőállomásokat ahhoz, hogy járműveiket munka közben feltöltsék, az egyszerűség és a rugalmasság érdekében a Ford Pro Charging Európa szerte több mint 300.000, Magyarországon több, mint 600 töltőponthoz biztosít hozzáférést, a számlázást pedig központosítva kezeli.

Ford Pro Service: optimális üzemidő

Az állásidő a flottamenedzserek rémálma; az üzemanyag és az amortizáció után ez jelenti a harmadik legmagasabb költségtételt a flották könyvelésében. A Ford Pro Service az átfogó Ford Pro rendszer létfontosságú eleme, amely a járműadatok és a széles szervizhálózat összekötésével maximális üzemidőt biztosít, hogy segítsen mozgásban tartani az ügyfelek járműveit.

Európában 800 Transit Centrum található; nincs még egy márka, amely ilyen méretű, kifejezetten haszonjárművekre létrehozott hálózatot működtetne. A Ford Pro már az elektromos korszakra is felkészült, hiszen a kontinensen 1500 EV-szakszerviz és több mint 4500 hivatalos javítóműhely, itthon 24 Transit Centrum és 24 BEV szerviz fogadja az E-Transitokat.

A Ford Pro ügyfélközpontú szemléletének jegyében a jövőben egy teljes flottányi Mobil Szervizkocsi áll majd rendelkezésre, ott és akkor végezve el a javításokat, ahol és amikor az ügyfeleknek praktikus, jelentősen csökkentve ezzel járműveik állásidejét. Az Egyesült Királyságban már működik a Mobil Szerviz, Németországban pedig most folyik a szolgáltatás bevezetése, ami hamarosan más piacokon is elérhető lesz. A szolgáltatás magyarországi bevezetése 2024 elején várható. A Mobil Szervizkocsik a javítások és a szervizmunkák 70 százalékát a helyszínen is képesek megoldani (még más márkájú autók esetében is), vagyis a lehető legkényelmesebb és legproduktívabb megoldást jelentik, hiszen így nem kell időt és pénzt áldozni arra, hogy a flottaautók a szakszervizben álljanak.

A Ford Pro Service fontos szolgáltatása a FORDLiive hálózatba kapcsolt, rendelkezésre állási időt optimalizáló rendszere, ami jelentős mértékben javítja a haszonjárművek termelékenységét. A Ford Pro állandó kapcsolatot ígér ügyfeleinek, aminek alapja, hogy a valós idejű járműadatok alapján a márkaszervizek és a Ford Pro szakértői gyorsan meghatározhatják az esetleges hibákat és a szükséges javítást, hogy már előre rendelkezésre álljon a szükséges alkatrész és szaktudás, így a járműveknek kevesebb időt kell a szervizben tölteniük.

A FORDLiive 2021 márciusa óta működik, és azóta a rendszer közel 125.000 napnyi állásidőt spórolt meg az ügyfeleknek, folyamatosan biztosítva járműveik 100 százalékos rendelkezésre állását. A Ford Pro számításai szerint a FORDLiive akár 60 százalékkal is csökkenthet egy flotta állásidejét.

Európában ma már több mint 620.000, hálózathoz kapcsolt Ford haszonjármű működik. Az ügyfelek ingyenesen érhetik el a FORDLiive szolgáltatást, aktiválva járműveik FordPass Connect modemét és bejelentkezve a Ford Pro Szoftver csomagba. 3, 5

Amellett, hogy a Ford Pro a szoftveren keresztül közvetlenül eljuttatja az ügyfelekhez a járműállapot-figyelmeztetéseket, a FORDLiive rendszer azt is lehetővé teszi, hogy járműadatok alapján a Transit Centrumok csökkentsék a javítások átfutási idejét, optimalizálva ezzel a műhely kapacitását és rendelkezésre állását.

Ford Pro Financing: egyszerűbb adminisztráció

A Ford Pro integrált jármű-, termék- és szolgáltatáskínálata Európa nagy piacain hamarosan már a Ford Pro FinSimple szolgáltatáson keresztül is finanszírozható lesz; ez egy egységes, jól átlátható finanszírozási terv, amely nagy mértékben leegyszerűsíti az ügyfelek számára a beszerzést, a pénzügyi monitorozást és a beruházások tervezését.

Az új kezdeményezés révén a flottaüzemeltetők rugalmas, előzetesen jóváhagyott hitelkeretet igényelhetnek, ami egyfajta hitelkártyaként működik, így gyorsan hozzáférhetnek mindahhoz, amire szükségük van a vállalat növekedéséhez, és hosszabb távon megtérülhetnek kezdeti befektetéseik.

A Ford Pro FinSimple célja, hogy teljes körű digitális szolgáltatásként már 2022 végére az ügyfelek rendelkezésére álljon a legfontosabb európai piacokon.

Ford Fleet Management egy fontos új szolgáltatás, amit a Ford és a globális flotta- és finanszírozási piac vezető szereplője, az ALD Automotive közösen üzemeltet, biztosítva az egyablakos megoldásra vágyó ügyfelek számára, hogy hozzáférjenek a Ford Pro integrált megoldásainak teljes skálájához. A Ford Fleet Management külön erre kijelölt kapcsolattartókkal és a Ford Pro Service termékekbe integrált, személyre szabott üzemidő-szolgáltatással segíti ügyfelei munkáját, akik a tanácsadók segítségével könnyen megtalálhatják, megfinanszírozhatják és hatékonyan működtethetik a vállalkozásuk számára legmegfelelőbb megoldásokat.