Ford – Microsoft az olcsóbb elektromos autókért

forrás: Ford Vagép

2010 május 17.

A Ford és a Microsoft közös fejlesztésében készült Hohm rendszer szolgál majd platformul a jövőben az elektromos autók tulajdonosainak gépjárművük újratöltése, valamint és otthonaik energiafelhasználásának optimalizálása érdekében.

A Microsoft és a Ford, amely az első autógyártó, amely alkalmazza a Hohm rendszert, közüzemi vállalatokkal és önkormányzatokkal is együttműködik annak érdekében, hogy olyan energia-ökorendszert hozzanak létre, amely szabályozza az energiafogyasztást, amikor megnő a kereslet az elektromos autók iránt.

Focus elektromos változata 2011-ben érkezik, emellett 2012-ben három új hibrid érkezik a jelenlegi négy Ford, Mercury valamit egy néhány hónapon belül érkező Lincoln modell mellett. Az új Focus elektromos változata lesz ugyanakkor az első modell, amelyben alkalmazásra kerül az új Hohm rendszer.

A Hohm rendszer kifejlesztésével a Ford és a Microsoft célja, hogy sokkal élhetőbbé, azaz könnyebbé és gazdaságosabbá tegye az elektromos autók tartását leendő tulajdonosok számára: a Hohm abban segít majd az autótulajdonosoknak, hogy eldöntsék, melyik számukra a leghatékonyabb és legolcsóbb módja akkumulátorral hajtott elektromos autójuk (BEV) vagy hálózatról tölthető hibridautójuk (PHEV) újratöltésére.

Az elektromos autók fontos szerepet játszanak abban a globális erőfeszítésben, amely az energiahatékonyság fokozását célozza, és kezeli a klímaváltozás és a fenntarthatóság feladatait. – fogalmazott Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. Ám az elektromos autók iránti piac bővülése jelentős hatással lesz majd a háztartások energiafogyasztására, illetve az ország elektromos rendszerének terhelésére.

A Hohm elnevezésű internet-alapú szolgáltatás abban segít a vásárlónak, hogy feltárja előttük saját energiafelhasználási szokásaikat, valamint javaslatot tesz a hatékonyság növelésének lehetséges módjaira. A Ford elektromos autóival összekapcsolva a Hohm abban segíti majd az autósokat, hogy mely időszak a leghatékonyabb autójuk újratöltésére.

A Ford és a Microsoft részvétele a Hohm programban egy immár tíz éve sikeresen működő kapcsolaton alapul. A Ford SYNC® kommunikációs és szórakoztató rendszer, amelynek alapja a Windows Embedded Automotive Platform, már több mint kétmillió Ford modellben működik a rendszer 2007-es bevezetése óta, s abban segít a vezetőknek, hogy mobil eszközeiket az autó rendszeréhez csatlakoztassák és hangutasításokkal vezéreljék.

Az újratölthető járművek új határokat feszegetnek. Piaci bevezetésükhöz széleskörű együttműködés és további rendszerek kiépítése szükséges. – fogalmazott Alan Mulally, a Ford elnök-vezérigazhatója. A Ford és a Microsoft együttműködése olyan rendszereket hoznak létre, amelyek segítenek abban, hogy ez az izgalmas jövő valóra válhasson.

A Microsoft Hohm térítésmentesen hozzáférhető minden, az Egyesült Államokban élő energiafogyasztó számára, emellett már most számos partneri együttműködés köttetett energiaszolgáltató vállaltokkal és egyéb vállalkozásokkal. A Ford az első autógyártó, amely együttműködik a Hohm rendszerrel.