400 lőerős Ford Focus RS tunning

forrás: Ford Vagép

2010 augusztus 25.

A Focus RS-nek sok mindenre van szüksége, de tuningra nincs. Gyári állapotában 300 lóerős az a 2,5 literes kényszerlélegeztetett sor ötös, ami hajtja, csúcsnyomatéka pedig 400 newtonméter, szóval erőben nincs hiány.

A BBR mindezek ellenére úgy gondolta, érdemes fokozni az őrületet, és négylépcsős tuningprogramot készített az RS-hez. Az egyes fázisban a motor teljesítménye az átprogramozott komputerrel 342 lóerőre ugrik potom 600 fontért. A kettes fázis drágább és az eredmény sem olyan látványos, 355 lóerő a vége, vagyis plusz 13 lovat kapunk 1400 fontért – azért kerül ennyibe, mert nagyobb intercoolert szerelnek a kocsiba.

A harmadik fázis már új kipufogórendszert és injektort tartalmaz, az ár brutálisan nő, de a teljesítmény is. Az utolsó lépcsőfok előtt a Focus 382 lóerős – a harmadik fázis ára beszereléssel 4500 font.

A végső fázisban új turbófeltöltővel ékesítve 404 lóerős lesz az öthengeres. Hogy életben maradjunk, a BBR a futóművet sem hagyja érintetlenül, saját gyártású rugókat és állítható Koni gátlókat szerel a kocsiba, valamint a futóművet is hozzáhangolják a teljesítményhez. A negyedik fázis ára további 2100 font.