Bemutatták az új Ford Focust

forrás: Ford Vagép

2010 február 22.

A mai napon van a Ford Focus új generációjának világpremierje a 2010-es Detroiti Autószalonon (NAIAS). A harmadik generációs Focus még több megfizethető technológiát és jellemzőt kínál vásárlóinak, emellett a gondos kialakítás, a kimagasló gazdaságosság és a vezetés új minősége jellemzi.

A Ford globális fejlesztési és munkamegosztási stratégiája révén az új modell teljesítménye és felszereltsége, műszaki tartalma páratlanul jó ebben a kategóriában, illetve meglepheti a nagyobb, sokkal drágább modellek vezetőit is.

Az új Ford Focus tervezésekor alkalmazott, kompromisszumot nem ismerő megközelítés azonnal nyilvánvaló a négyajtós szedán és az ötajtós ferdehátú látványos formatervének megpillantásakor, amelyek főszerepet játszanak a 2010-es Detroiti Autószalonon.

A látványos első rész, a kecses profil, a drámaian emelkedő övvonal és atletikus kiállás révén az új Focus egyértelműen arról a vezetési élményről üzen a szemlélőnek. Az új Focus nagyon modern, pilótafükére emlékeztető belső teret kapott, amelyben a látványos középkonzol körülöleli a vezetőt, és lehetővé teszi, hogy minden fontos kezelőszervet és kijelzőt könnyen elérjen.

A mérnökök az előző modellhez képest felfrissítették a felfüggesztési rendszer koncepcióját, optimalizált új kialakítást terveztek a multi-link rendszerű hátsó futóműhöz, illetve a félig független első és hátsó segédkeretekhez.

Az új Focus globális motorpalettáján szerepelnek a Ford különleges EcoBoost™ négyhengeres, turbófeltöltéses és közvetlen benzinbefecskendezéses (DI) motorjai – köztük egy 1,6 literes egységgel Európa számára –, valamint a modern és módosított Duratorq TDCi common-rail dízelmotorok, amelyek 10-20 százalékkal fogyasztanak kevesebbet, mint a jelenlegi Focus.

Az új 2,0 literes DI Ti-VCT erőforrás 20 lóerővel erősebb a jelenlegi 2.0 Duratec soros négyhengeresnél, miközben várható fogyasztása 10 százalékkal csökkent ahhoz képest. A teljesítmény és fogyasztás terén jelentkező potenciál lehető legnagyobb mértékű kihasználása érdekében az új Focus 2.0 DI Ti-VCT motorja a legmodernebb szárazkuplungos, hatfokozatú Ford Powershift automatikus váltóműhöz kapcsolódik.

A gazdagabban felszerelt modelleken a MyFord rendszer része a 20,3 cm átlójú érintőképernyő, amelyen keresztül a vezető egész sor funkciót kezelhet. A MyFord rendszert a Ford új generációs és nagy teljesítményű SYNC® kapcsolati csomagja egészíti ki, amelynek része a kifinomult hangvezérléses rendszer, a Bluetooth és a műholdas navigáció, valamint kapcsolódási lehetőség egy sor külső eszköz és médialejátszó részére.

Hisszük, hogy az új Focus páratlan vezetési élményt nyújt majd a vásárlóknak, ami a gondtalan autótartás kellemes érzésével párosul. – fogalmazott Jim Farley, a Ford csoport globális marketingért felelős alelnöke

Az új generációs Focus karosszériájában jelentős arányban alkalmazták a nagy szilárdságú acélt. A teljes karosszéria 55 százaléka készül ebből, míg a jármű szerkezetének több mint 26 százaléka – azaz sokkal több, mint bármely másik Ford modell esetében – ultra erős bóracélból készül.

Mivel a vásárlók világszerte egyre inkább prémiumérzést várnak el a kis-, és kompaktautókban is, az új Focus tervezése során a minőség és a kidolgozottság kimagasló szintjének elérése volt a cél. Az új Focusban jelentősen csökkent a zajszint az utastérben, az utasok környezete sokkal csöndesebb. Ez a kifinomultság egészíti a friss, új belső tér dizájnját és a kidolgozottság magasabb szintjét, hogy olyan prémium érzést hozzon létre, amely általában a nagyobb járművekre jellemző.