Ötcsillagos az új C-MAX töréstesztje

forrás: Ford Vagép

2010 december 13.

Az Euro NCAP tesztje alapján ötcsillagos minősítést kapott a néhány hete megérkezett két családi egyterű, az új C-Max és Grand C-Max.

A kategória-első technológiai újdonságok egész sorát felvonultató két új családi egyterű a valaha elért legmagasabb pontszámot szerezte meg az ostorcsapás elleni védelem területén, és ugyanilyen kiváló eredményt ért el a felnőtt és gyermek utas-védelem terén is.

A két új modell ötcsillagos NCAP besorolása már önmagában is rendkívüli örömünkre szolgál, az eredmény értékét mindazonáltal tovább növeli, hogy ugyanerre a padlólemezre épül majd az új Focus is, ami rendkívül ígéretes a jövő év elején érkező modell szempontjából.

Az új C-Max és Grand C-Max által elért kiváló eredmény többek között a rendkívüli szilárdságú vázszerkezetnek és az Intelligens Védelmi Rendszernek (IPS) köszönhető: az karosszéria 53%-a készült magas szilárdságú acélból (ez az arány a korábbi C-Max esetében 45% volt).

Az új C-Max-ban és Grand C-Max-ban emellett frontális ütközés esetén a különleges, leváló segédváz-szerkezetnek köszönhetően rendkívüli mértékben csökken a lábtér deformációja. Az Intelligens Védelmi Rendszer részeként a két modellben helyet kaptak az első légzsákok, az első üléssoron utazók 3 D-s mellkasi védelmét biztosító olallégzsákok, valamint az első és második üléssoron utazók védelmét szolgáló függönylégzsákok.

A sofőr védelmét szolgálja továbbá a vízszintesen elmozduló kormányoszlop, ami csökkenti a mellkasi és feji sérülés veszélyét frontális ütközés esetén. Az első ülések esetén emellett továbbfejlesztett előfeszítővel és erőhatárolóval ellátott övvisszahúzók kerültek beépítésre.

A karosszéria tervezésénél ugyanakkor kiemelt figyelmet fordítottak a mérnökök a gyalogosvédelem növelésére, amelynek elérése többek között az új, összecsukló ablaktörlő rendszer, illetve az úgynevezett puha idomok alkalmazása révén vált lehetővé.