Ötmillió Ford Transit

forrás: Ford Vagép

2010 január 17.

Az első európai Ford Transit 1969. augusztus 9-én készült el. Azóta a Transit világméretekben híressé vált variálhatósága, megbízhatósága és tartóssága miatt. Ma két gyárban, az angliai Southamptonban és a törökországi Kocaeliben gyártják Európa első számú haszongépjárművét.

John Fleming, akit mindkét üzemben részt vett az évfordulós ünnepségeken, kiemelte: Negyven évvel ezelőtt a Transit addig ismeretlen megközelítése lehetővé tette teljesen új mércék felállítását a piacon, s a legújabb technológiák folyamatos adaptálása azóta is az élen tartotta. A Ford több cég közreműködésével negyven darab bioetanol hajtású Focust is készül építeni az Egyesült Királyságban.

A tervek szerint, Henstridge-ben, egy meglévő gabonatároló helyén épülne fel az első bio-üzemanyagot előállító gyár, amely teljes kapacitással évente 340.000 tonna búzából 131 millió bioetanolt állítana elő. Az eljárás előnye, hogy búzát sokkal költség- és környezetkímélőbb termeszteni, mint olajat finomítani, ráadásul egy 1,8 literes, Focus bioetanollal való üzemeltetésekor körülbelül 70%-kal kevesebb széndioxid kerül a levegőbe, mint a benzin, vagy a dízel üzemanyag felhasználása során.

Svédországban már 2001 óta lehet bioetanollal üzemelő autót kapni, az ott eladott Ford Focusok 80%-a környezetkímélő üzemanyaggal működik. A Focus Flexi-Fuel Vehicle (FFV) névre keresztelt autók legkorábban a jövő évben kerülhetnek utcára az Egyesült Királyságban.