Ford Focus RS Le Mans Classics

forrás: Ford Vagép

2010 július 12.

A hatvanas években a Ford GT40 az autóversenyek legyőzhetetlen hősének számított. 1966-ban Le Mans-ban mindhárom dobogós helyezést megszerezte a típus. Akkor a Le Mans-i huszonnégy órás versenyen három Ford GT40-est egymástól csupán méterekre intett le a célban a kockás zászló, ekkor legenda született.

Miután a 60-as években Henry Ford II, a Ford akkori vezetője sikertelenül próbálta megszerezni a neves sportautó-gyártókat, a Ferrarit és a Maseratit, úgy döntött, hogy megépítteti cége saját sportkocsiját, amely felveheti a versenyt az olasz modellekkel. A Ford GT40 1966-ban a Le Mans-i 24 órás futamon mutatkozott be, amit abban az évben, illetve még három alkalommal megnyert.

[youtube]7h7nNmspkyY[/youtube]

Ez az autó tartotta az amerikai gyártó típusai között a sebességi rekordot, ugyanis 323 km/h száguldásra volt képes. A szakállas csúcsot az előd nyomdokain járó Ford GT döntötte meg. A típusból utcai változat is készült, amiből 133 darabot gyártottak.

A Le Mans-i versenyre idén a Ford különleges modellekkel készült. Káprázatos Ford Focus RS Le Mans Classics szériát mutatott be, az érdeklődők nem kis meglepetésére. Íme:

[youtube]8vMX2vIlCOA[/youtube]