Ford Transit: Jóból még jobb

forrás: Ford Vagép

2010 január 30.

A Ford Transit stílusa olyan, mint maga a jármű: erőteljes és mutatós, egyéni és funkcionális. Épp e tulajdonságokat akarta vele kommunikálni a Ford. A Ford népszerű igáslovát kívül-belül, töviről-hegyire alaposan átvizsgálták és tökéletesítették. Sokat dolgoztak rajta a mérnökök, hat év tapasztalatait sűrítették beléje. Az új alapfelszerelés, a sokféle modellváltozat és motor, valamint a kényelmi berendezések arzenálja kiváló mobil irodává és strapabíró teherszállítóvá teszi a Transitot.

Az új Transit tökéletesítésének fő mozgató rugója az ügyfelek igényeinek megváltozása volt. A Ford tervezői egyaránt figyelembe vették a flottatulajdonosok és a gépkocsivezetők szempontjait is. A vagyonvédelmi- és zár-opciók gazdag választéka például a véleménykutatás közvetlen eredménye, akárcsak több berendezési részlet. Kimondottan az üzemeltetők igényére született meg az alacsonytetős, közepes tengelytávú változat.

A külső formatervezés célja az erőteljes, modern profil mellett a markáns elölnézet volt. Épp itt látható a leghatározottabb változás, ahol új, függőleges fényszórók fogják közre a biztos kézzel megrajzolt, háromléces hűtőmaszkot. A maszk közepén az európai Fordok történetének legnagyobb, 23.5 centis Kék Oválisa díszeleg, utalva arra, hogy milyen büszke a vállalat erre a dicső történetű járműre.

A Transit jelentős belső változása azt a törekvést tükrözi, hogy egy áruszállító is legyen éppolyan barátságos és könnyen kezelhető, mint a személyautók. Teljesen új a műszerfal, a műszerezés, és a volánnak a vezető felé néző felülete, a kényelmes munkavégzésről pedig innovatív tárolóhelyek sokasága gondoskodik.

A váltókar felkerült a műszerfalra, ahol jól kézre esik, és felszabadítja a padlót, így a vezető könnyedén átléphet a fülke másik oldalára. Kéttónusú műszerfal és jobb minőségű szövetkárpit teszi teljessé a képet. Az új Transit hatféle dízel- és egyféle benzinmotorral készül. Új a 2.2 és 2.4 literes Duratorq TDCi dízel, öt- vagy hatfokozatú Durashift sebességváltóval (a motortól függően). A Transit valamennyi dízelmotorja a legújabb generációs közös nyomócsövű befecskendezéssel készül, Euro IV-es besorolású, és alkalmas a későbbi előírások teljesítésére is. Teljesítményük nőtt, fogyasztásuk csökkent, konstrukciójuk megkönnyíti a karbantartást és a javítást.

Az ügyfelekre hallgatva kényelmi berendezésekkel megrakott, kellemes hellyé varázsolta a Ford a Transit belsejét. Háromféle fűtés-szellőzés, négyféle kárpit (bőr is), tízféle üléselrendezés, első ízben kapható sebességrögzítő és új műszeregység jelzi e törekvés sikerét. Ebben a kategóriában most először jelenik meg az öntöltő, vízálló gyújtáskulcs. Nagyon alapos a jármű vagyonvédelme, amelyhez konfigurálható zárrendszereket lehet rendelni.